Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 14.04.2025
Śniadanie: kajzerka (35g), masło extra 82% (6g), jajecznica (25g), pomidor (20g), szczypiorek (4g), herbata czarna z miodem i cytryną (200ml)
Obiad: rosół z makaronem i zieleniną (250g), ziemniaki z koperkiem (50g), potrawka z kurczaka z warzywami (80g), ogórek kiszony w słupkach (70g), kompot z owoców mrożonych (200ml)
Podwieczorek: budyń śmietankowy/wyrób własny (180g), chrupki kukurydziane „kręciołki” (30g), mandarynka (60g)
ALERGENY: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
WTOREK 15.04.2025
Śniadanie: płatki miodowe z mlekiem (250g), angielka (35g), masło extra 82% (6g), kiełbasa żywiecka (25g), sałata (4g), papryka kolorowa (20g), herbata czarna z cytryną (200ml)
banan (60g)
Obiad: kapuśniak z ziemniakami na wędzonce (250g), ryż (50g), filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ananasem (60g), kompot jabłkowo-gruszkowy(200ml)
Podwieczorek: chleb mieszany (35g), masło extra 82% (6g), sałatka jarzynowa (100g), herbatka żurawinowa z cytryną i pomarańczą (200ml)
ALERGENY: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
ŚRODA 16.04.2025
Śniadanie: kajzerka (35g), masło extra 82% (6g), ser żółty (25g), sałata (4g), pomidor (20g), ogórek (4g), herbata czarna z cytryną/kawa inka z mlekiem (200ml)
Obiad: pomidorowa z makaronem na indyku (250g), ziemniaki puree z koperkiem (100g), schab pieczony w sosie własnym (70g), buraczki (60g),kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek: pączuszki mini (100g), gruszka (60g), herbatka owocowa (200ml),
ALERGENY: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
CZWARTEK 17.04.2025
Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem (250g), angielka (35g), masło extra 82 % (6g), polędwica miodowa (25g), sałata (4g), papryka kolorowa (25g), ogórek świeży (4g), herbata czarna z cytryną (200ml)
Owoce suszone (70g)
Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami zabielany jogurtem naturalnym (250g), makaron spaghetti z mięsem mielonym w sosie warzywnym z pomidorami i bazylią (150g), kompot jabłkowy z goździkami (200ml)
Podwieczorek: chleb wieloziarnisty (35g), masło extra 82% (6g), pasta z makreli (35g), ogórek świeży (4g), zielona herbatka z cytryną (200ml)
ALERGENY: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
PIĄTEK 18.04.2025
Śniadanie: chleb wieloziarnisty (35g), masło extra 82% (6g), szynka konserwowa (25g), mix warzyw (35g), herbata czarna z cytryną/kakao dosładzane miodem (200ml)
Obiad: krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami na indyku (250g),makaron z serem (120g), kompot owocowy z goździkami (200ml),
Podwieczorek: jogurt owocowy (100g), andruty (30g), jabłko (60g)
ALERGENY: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie
UWAGA
- Między posiłkami dzieci mają dostępną wodę mineralną firmy EDEN.
- Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek, goździki, cynamon, cukier waniliowy.
- Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. - Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast umiejętnie do tego zachęcamy :-)