Jadłospis
16.10.2023 PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: bułka ziarnista (35g), masło extra 82% (6g), szynka kanapkowa (25g), pomidor (20g), rzodkiewka (4g), szczypiorek (5g), herbata czarna z cytryną (200g),
Drugie śniadanie: banan (60g)
Obiad: zupa ziemniaczana zabielana jogurtem naturalnym (250g), makaron spaghetti durum z mięsem mielonym w sosie warzywnym z pomidorami i bazylią (150g), kompot z mieszanki owocowej (250g)
Podwieczorek: rogalik drożdżowy (50g), masło extra 82% (6g), dżem truskawkowy (25g), mleko smakowe/ herbata czarna z cytryną (200g)
ALERGENY:
gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
17.10.2023 WTOREK
Śniadanie: chleb z siemieniem lnianym (35g), masło extra 82% (6g), wędlina drobiowa (25g), sałata (4g), pomidor (25g), kawa zbożowa Inka/herbata czarna z cytryną (200g),
Drugie śniadanie: sok jabłkowy 100% (200g)
Obiad: krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami (250g), kopytka (100g), bitki z szynki w/p w sosie warzywnym z groszkiem (60g), kompot z suszu owocowego (200g)
Podwieczorek: angielka (35g), masło extra 82% (6g), kalafior i fasolka szparagowa z wody polane masełkiem z bułeczką (120g), herbata ziołowa - mięta z cytryną (200g), marchewka do schrupania
ALERGENY:
gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja
18.10.2023 ŚRODA
Śniadanie: płatki zbożowe czekoladowe z mlekiem (250g), angielka (35g), masło extra 82% (6g), pasta jajeczna z twarożkiem (25g), ogórek świeży (20g), szczypiorek (5g), herbata czarna z cytryną (200g)
Drugie śniadanie: śliwki (90g)
Obiad: barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą Jaś na indyku (250g), ryż paraboliczny (50g), pałeczka z kurczaka (80g), surówka z kapusty białej z kukurydzą w jogurcie greckim (70g), napój malinowy z cytryną (200g)
Podwieczorek: deser Piątuś owocowy (10g), chrupki kukurydziane (25g), herbata z cytryną (200g)
ALERGENY:
gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler,
19.10.2023 CZWARTEK
Śniadanie: chleb żytni z ziarnami (35g), masło extra 82% (6g), polędwica sopocka (35g), ogórek świeży (15g), szczypiorek (5g), herbata czarna z cytryną (200g),
Drugie śniadanie: jabłko (60g)
Obiad: ogórkowa z ziemniakami na indyku (250g), naleśniki z serem (120g), mus jabłkowy (30g), kompot owocowy z cynamonem (200g)
Podwieczorek: chleb mieszany (35g), masło extra 82% (6g), pasta z tuńczyka z serkiem i rzodkiewką (25g), szczypiorek (4g), papryka czerwona (10g), herbata czarna z cytryną (200g),
ALERGENY:
gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler,
20.10.2023 PIĄTEK
Śniadanie: Stół szwedzki - chleb mieszany (35g), masło extra 82% (6g), szynka/jajko/ser żółty (25g), mix warzyw (25g), kawa zbożowa z mlekiem/ herbata czarna z cytryną (200g),
Drugie śniadanie: melon żółty (80g)
Obiad: zupa z soczewicy z makaronem (250g), ziemniaki z koperkiem (100g), filet z miruny w cieście (60g), surówka z selera z rodzynkami w jogurcie (60g), kompot z owoców mrożonych (200g)
Podwieczorek: mus owocowy (100g), ciastka kruche maślane (200g)
ALERGENY:
gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler, ryba
UWAGA
- Między posiłkami dzieci mają dostępną wodę mineralną firmy EDEN.
- Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek, goździki, cynamon, cukier waniliowy.
- Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. - Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast umiejętnie do tego zachęcamy :-)