Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 26.05.2025
Śniadanie: chleb razowy (35g), masło extra 82% (6g), szynka konserwowa (25g), sałata (4g), pomidor (25g), ogórek świeży (4g), herbata czarna z cytryną/kawa inka z mlekiem (250ml)
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem na indyku (250g), ziemniaki z koperkiem (100g), mięso gryzione z warzywami (80g), marchewka z brzoskwinią (70g), kompot z owoców mrożonych (200ml)
Podwieczorek:baton FLIPS (30g), gruszka (60g), herbatka owocowa – malina z cytryną (200ml)
ALERGENY: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
WTOREK 27.05.2025
Śniadanie: płatki miodowe z mlekiem (250g), angielka (35g), masło extra 82% (6g), twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem (25g), herbata czarna z cytryną (250ml) jabłko (60g)
Obiad: zupa brokułowa z ziemniakami na indyku (250g), kluski kładzione łyżką z kiełbaską i cebulką (120g), ogórek kiszony w słupkach (40g), kompot truskawkowy (200ml)
Podwieczorek: kajzerka (35g), masło extra 82% (6g), filet złocisty (25g), sałata (4g), papryka (20g), herbatka zimowa z pomarańczą i imbirem (200ml)
ALERGENY: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
ŚRODA 28.05.2025
Śniadanie: chleb biały (35g), masło extra 82% (6g), parówka (25g), sos pomidorowy (10g)pomidor (20g), ogórek świeży (4g), herbata czarna z cytryną (200ml)
Obiad: zupa z soczewicy czerwonej z drobnym makaronem (250g), ziemniaki puree z koperkiem (100g), kotlet jajeczny (60g), marchewka gotowana z groszkiem (60g) lemoniada pomarańczowo – cytrynowa z miętą (200ml)
Podwieczorek: kaszka jaglana z musem truskawkowym/wyrób własny (150g), banan (60g), woda z cytryną (200ml)
ALERGENY: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
CZWARTEK 29.05.2025
Śniadanie: ryż na mleku z żurawiną (250g), angielka (35g), masło extra 82 % (6g), krakowska podsuszana (25g), sałata (4g), papryka (20g), ogórek świeży (4g), herbata czarna z cytryną (200ml)
Owoce suszone (60g)
Obiad: zupa z młodej kapusty z ziemniakami na indyku (250g), kluski leniwe z masełkiem i bułeczką (150g), kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek: chleb ziarnisty (35g), masło extra 82% (6g), ser żółty (25g), pomidor (20g), herbatka ziołowa – melisa z cytryną (200ml)
ALERGENY: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
PIĄTEK 30.05.2025
Śniadanie:chleb mieszany (35g), masło extra 82% (6g), szynka wiejska/jajko (25g), mix warzyw (35g), herbata czarna z cytryną/kakao dosładzane miodem (200ml)
Obiad: krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami na indyku (250g), ziemniaki z koperkiem (100g), ryba miruna w cieście naleśnikowym (60g), surówka z kapusty kiszonej (70g), napój cytrynowo - pomarańczowy (200ml)
Podwieczorek:galaretka owocowa (150g), chrupki kukurydziane (30g), mandarynka (50g)
ALERGENY: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie
UWAGA
- Między posiłkami dzieci mają dostępną wodę mineralną firmy EDEN.
- Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek, goździki, cynamon, cukier waniliowy.
- Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. - Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast umiejętnie do tego zachęcamy :-)