Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 01.12.2025
Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem (250g), angielka (35g), masło extra 82% (6g), przysmak śniadaniowy (25g), sałata (4g), ogórek świeży (20g), herbata czarna z cytryną (200ml)
Obiad: zupa porowa z ziemniakami na indyku (250g), makaron łazanka z mięsem mielonym i kapustą kiszoną (150g), kompot z owoców mrożonych (200ml)
Podwieczorek: kisiel truskawkowy/wyrób własny (180g), krążek ryżowy (30g), jabłko (60g)
ALERGENY: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
WTOREK 02.12.2025
Śniadanie: chałka drożdżowa (35g), masło extra 82% (6g), dżem truskawkowy (25g), herbata czarna z cytryną/kakao dosładzane miodem (200ml) gruszka (60g)
Obiad: zupa ogórkowa z ryżem na indyku (250g), ziemniaki z koperkiem (100g), nuggetsy drobiowe w panierce (70g), buraczki na ciepło (60g), kompot truskawkowy (200ml)
Podwieczorek: chleb mieszany (35g), masło extra 82% (6g), kabanos (25g), papryka (20g), herbatka żurawinowa z cytryną i pomarańczą (200ml)
ALERGENY: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
ŚRODA 03.12.2025
Śniadanie: kajzerka (35g), masło extra 82% (6g), ser biały na sałacie (30g), pomidor (20g), herbata czarna z cytryną/kawa inka z mlekiem (200ml)
Obiad: zupa fasolowa z ziemniakami na wędzonce (250g), kasza bulgur (50g), sztuka mięsa w sosie własnym (80g), marchewka z groszkiem (60g), lemoniada pomarańczowo – cytrynowa (200ml)
Podwieczorek: sok jabłkowy 100% (200 ml), wafelek kakaowy (30g), banan (60g)
ALERGENY: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
CZWARTEK 04.12.2025
Śniadanie: makaron na mleku (250g), angielka (35g),masło extra 82% (6g), polędwica miodowa (25g) sałata (4g), ogórek świeży (20g), herbata z cytryną (200ml) owoce suszone (60g)
Obiad: zupa jarzynowa z kalafiorem i brokułem z ziemniakami na indyku (250g), ryż zapiekany z jabłkiem i jogurtem (120g), kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek: kajzerka (35g), masło extra 82% (6g), jajko krojone na sałacie (30g), rzodkiewka (5g), szczypiorek (5g), herbatka ziołowa – melisa z miętą i cytryną(200ml
ALERGENY: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
PIĄTEK 05.12.2025
Śniadanie: chleb razowy (35g), masło extra 82% (6g), ser żółty (25g), mix warzyw (35g), herbata czarna z cytryną/kakao dosładzane miodem (200ml)
Obiad: krem z warzyw z makaronem na indyku (250g), ziemniaki z koperkiem (100g), paluszki rybne (80g), surówka z kapusty kiszonej (70g), napar malinowy (200ml)
Podwieczorek: ciasto murzynek (30g), banan (60g), woda z cytryną (200ml)
ALERGENY: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
UWAGA
- Między posiłkami dzieci mają dostępną wodę mineralną firmy EDEN.
- Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek, goździki, cynamon, cukier waniliowy.
- Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. - Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast umiejętnie do tego zachęcamy :-)
