Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 29.09.2025
Śniadanie:
kajzerka (35g), masło extra 82% (6g), polędwica sopocka (25g), sałata (4g), pomidor (25g), herbata czarna z cytryną/kakao dosładzane miodem (250ml)
Obiad:
barszcz biały z ziemniakami na wędzonce (250g), risotto z kurczakiem i warzywami w sosie własnym (150g), kompot truskawkowy (200ml)
Podwieczorek:
kaszka jaglana z musem truskawkowym/wyrób własny (150g), jabłko (60g)
ALERGENY:
gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
WTOREK 30.09.2025
Śniadanie:
płatki kukurydziane na mleku (250g), angielka (35g), masło extra 82% (6g), twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem (25g), herbata czarna z cytryną (250ml) banan (60g)
Obiad:
krupnik z kaszy jęczmiennej na indyku (250g), ziemniaki z koperkiem (100g), gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (80g), kompot z owoców mrożonych (200ml)
Podwieczorek:
chleb razowy (35g), masło extra 82% (6g), pasztet drobiowy (25g), sałata (4g), papryka (20g), herbatka owocowa (200ml)
ALERGENY:
gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
ŚRODA 01.10.2025
Śniadanie:
chleb wieloziarnisty (35g), masło extra 82% (6g), frankfurterka (25g), sos pomidorowy (10g), pomidor (4g), herbata czarna z cytryną/kawa inka z mlekiem (200ml)
Obiad:
kluski lane na rosole z zieleniną (250g), ziemniaki puree z koperkiem (100g), jajko sadzone (80g), surówka z czerwonej kapusty (60g) lemoniada pomarańczowo – cytrynowa z miętą (200ml)
Podwieczorek:
jogurt owocowy (125g), arbuz (60g), herbatka ziołowa – mięta z cytryną (200ml)
ALERGENY:
gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
CZWARTEK 02.10.2025
Śniadanie:
ryż na mleku z żurawiną (250g), angielka (35g), masło extra 82 % (6g), kiełbasa żywiecka podsuszana(25g), sałata (4g), ogórek świeży (4g), herbata czarna z cytryną (200ml)
Owoce suszone (60g)
Obiad:
zupa koperkowa z ziemniakami na indyku (250g), makaron z truskawkami (150g), kompot owocowy (200ml)
Podwieczorek:
chleb ziarnisty (35g), masło extra 82% (6g), ser żółty (25g), papryka kolorowa (20g), herbatka ziołowa – zielona z cytryną (200ml)
ALERGENY:
gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
PIĄTEK 03.10.2025
Śniadanie:
STÓŁ SZWEDZKI: chleb mieszany (35g), masło extra 82% (6g), wędlina/ser żółty/jajko krojone (25g), mix warzyw (35g), herbata czarna z cytryną/kakao dosładzane miodem (200ml)
Obiad:
zupa pomidorowa z ryżem na indyku (250g), ziemniaki z koperkiem (100g), ryba miruna w cieście naleśnikowym (60g), surówka z kapusty kiszonej (70g), lemoniada cytrynowa (200ml)
Podwieczorek:
galaretka owocowa (100g), biszkopty (30g), śliwka (60g)
ALERGENY:
gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie
UWAGA
- Między posiłkami dzieci mają dostępną wodę mineralną firmy EDEN.
- Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek, goździki, cynamon, cukier waniliowy.
- Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. - Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
W naszym przedszkolu nie zmuszamy dzieci do jedzenia, natomiast umiejętnie do tego zachęcamy :-)
